BADEHOTELLER
Strømmen af gæster til Søndervig tog til, og strandfogedgårdene kunne ikke længere holde trit med efterspørgslen. I 1884 besluttede 42 håndværkere i Ringkøbing sig for at opføre et badehotel i Søndervig. Hver håndværker skød kr. 1.500,- i projektet (i alt kr. 63.000,-). En meget stor sum penge dengang, og Søndervig Badehotel så sin begyndelse.
Senere kom villaen “Hvilen”, der egentlig var en større villa beregnet til helårsbeboelse. Efterspørgslen på Søndervig Badehotel var blevet så stor, at hotellet som regel var fuldt optaget, og derfor benyttede man ”Hvilen” som anneks. Senere blev den omdøbt til Pension Hvilen for senere at hedde Hotel Hvilen. I dag kender vi stedet som Hotel Strandkroen.
Information
Den lokale befolkning i området kom godt nok til havet engang imellem, men det var med madpakker under armen, ingen flotheder her! Det ændrede sig dog, da man fandt ud af, at man kunne få kaffe med hjemmebagt brød for 50 øre på badehotellet. Så lod mange mønten springe, og mutter være fri for besværet med madpakken.
I løbet af 1960´erne ændrede Søndervig Badehotel navn til Vesterhavsbadet. I 1970´erne blev det gamle hotel nedrevet og et nyt lejlighedskompleks blev opført på grunden. Det blev siden til Danland.
Det stigende antal turister i Søndervig fik i 1920 tømrer Sofus Nielsen fra Kloster til at beslutte sig for at bygge et hotel. Hotellet kom til at hedde Hotel Klitten og fik en majestætisk beliggenhed på Søndervigs højeste klit.
Hotellet var stort og hvidt med to tårne, som kunne ses på lang afstand. Der var 13 værelser på første sal og ni på anden sal. I stueetagen var restauranten og udenfor den, var der en terrasse med havemøbler, hvor hotellets gæster kunne nyde den storslåede udsigt over hav og fjord. Hotel Klitten fik omkring 1970 en tilbygning, som resulterede i 12 ekstra værelser og i kælderen en swimmingpool. Efter at være blevet forsøgt brugt til flere mere eller mindre rentable formål, endte hotellet i den sidste halvdel af 80´erne som Røde Kors flygtningeindkvartering.
Købmandskonen i Søndervig, Kirsten Hansen, husker hun var en tur ved havet, en råkold vinterdag med sin yngste søn på knap to år, og mødte en far og søn fra flygtningecenteret. Hun troede, at sønnen var iført et par blå støvler eller sokker, men opdagede til hendes forfærdelse, at drengen havde bare fødder. Resolut gik hun tilbage til hjemmet og gennemgik sine to drenges garderobe og afleverede hvad de kunne undvære på det midlertidige flygtningecenter på Hotel Klitten.
I 1990´erne var Hotel Klitten i så dårlig en forfatning, at det blev nedrevet. I første halvdel af år 2002 blev Feriecenter Klitten opført på grunden. En hovedbygning, tro mod den gamle arkitektur, to tårne og 16 omkringliggende huse med fire lejligheder i hver.
Annonce er fra Ringkøbing Amts Dagblad 24. april 1957
Kilde: Lokalhistorisk arkiv, Kloster