Redningsøvelse som i gamle dage hver onsdag ved Abelines Gaard

Redningsøvelse som i gamle dage hver onsdag ved Abelines Gaard

Hver onsdag åbner vi den gamle redningsstation, der ligger ved Abelines Gaard. En aktivitet for hele familien, hvor der er plads til store og små, modige matroser og gæve redningsfolk.

Stormen slår mod skibets kant, regnen siler ned og kaptajnen gør alt hvad han kan for at holde skibet væk fra havets grund – men der er intet at gøre, skibet er stødt på grund! Regnen pisker ned på de skibbrudne, bølgerne er i oprør – de er overladt til deres skæbne…
Inde på land er en samling mænd i gang med at gøre klar, der er blevet telefoneret besked til strandfogedgården: et skib er stødt på grund! Alle mand gør klar, linen bliver skudt ud – og en efter en, får de reddet hele skibets besætning i land!

Nu kan hele familien, på egen krop, opleve hvordan en redningsaktion foregik i gamle dage.

Øvelse gør mester
Ved Abelines Gaard ligger der en redningsstation, den blev i gamle dage brugt til redningsøvelser, hvor lokale redningsfolk øvede sig til redningerne på havet.

Man har altid afholdt redningsøvelser ved de danske redningsstationer. Fire gange om året mødte det lokale redningslaug op og testede deres færdigheder, så de vidste præcis hvad de skulle gøre når en stranding indtraf. Der var meget tov at holde styr på og det skulle alt sammen sættes korrekt op for at redningen kunne lykkes – derfor øvede man sig!

Når der afholdes redningsøvelse ved Abelines Gaard, hjælper vi hinanden med at sætte rebene op, så vi sammen kan redde store og små, modige matroser i land.

Fra Strandfogedgård til Abelines Gaard
I dag kender vi gården ved den jyske vestkyst som Abelines Gaard, men inden da, inden Abeline overhovedet var flyttet ind på gården, var det en strandfogedgård og Abelines svigerfar var strandfoged. Det var strandfogedens job at sørge for at føre opsyn med – og foretage indberetning om strandinger og bjergninger på hans del af stranden.

Det var også på strandfogedgårdene skibbruddene overnattede når de var reddet i land. Abelines Gaard husede blandt andet søfolkene fra det tyske skib Elisabeth Rickmers, der i 1894 strandede ved den del af kysten der hørte til gården. I dag kan man stadig finde spor fra den store stranding, se fx. om I kan finde navneskiltet fra det store skib!

Praktisk
Alle onsdage kl. 13.00
Adresse: Abelines Gaard Sdr. Klitvej 87, 6960 Hvide Sande – ved redningsstationen
Entre: Voksne: 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis i følge med voksne

Åbningstider Abelines Gaard 2020
April – juni
Tirsdag-søndag kl. 11-16
Kaffestuen er åben onsdage kl. 13-16.00 – Der kan købes kaffe/kage/entrébillet til kr. 75,-
Entré 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis i følge med voksne

Juli – august
Alle dage kl. 11-17
Kaffestuen er åben alle dage kl. 13-16.30 – Der kan købes kaffe/kage/entrébillet til kr. 75,- (gælder ikke til kagebuffet)
Onsdage er der kagebuffet kr. 85,-
Entré 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis i følge med voksne

September – oktober
Tirsdag-søndag kl. 11-16
Kaffestuen er åbent onsdage kl. 13-16.30 – Der kan købes kaffe/kage/entrébillet til kr. 75,-
Onsdag d. 14. okt. er der kagebuffet kr. 85,-
Entré 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis i følge med voksne

Abelines Gaard / Levende Historie – Ringkøbing-Skjern Museum

  • Tilmeld dig vores nyhedsbrev