Ny udgravning ved Nørby gør sjældent fund ved Søndervig

Ny udgravning ved Nørby gør sjældent fund ved Søndervig

Sidste uge bød på endnu mere jernalder for ArkVest og Levende Historie – Ringkøbing-Skjern Museums arkæologer der lige nu graver ved Nørby ved Søndervig!

Her blev der nemlig udgravet et ovnanlæg til udvinding af myremalmsjern fra den tidlige jernalder.
Nu har arkæologerne også fået selskab af endnu tidligere tider, da de har fundet huse, som stammer fra den sene bondestenalder eller den tidlige bronzealder!

– Vi har fundet hustomter fra Bondestenalderen, og de er formentlig over 4.000 år gamle. Det er meget sjældent, at man finder dem. De er svære at finde, men vi har haft rimelig let ved det her, fortæller Torben Egeberg.

Arkæologen håber nu på at finde flere gravhøje fra Bondestenalderen i området, der har været et velhavende sted. Og det 4.000 år gamle fund er ikke det eneste, man har graver frem:

– Vi har også fundet bopladser fra jernalderen. Alle kroge har været bebygget, og de er over 2.000 år gamle fra tiden lige omkring Kristi fødsel. Vi kan se gårde med stalde, som var datidens standardboliger. Det her er et stort areal, og det er sjovt med et kig ind i historien, udtaler han.

I kan høre meget mere om dette, når der er Fortidsmindedag søndag d. 22. april!

Stedet er nemlig del af Fortidsmindedagen 2018, og det er gratis at komme forbi. En begivenhed der glæder arkæologerne:

– Det giver os muligheden for at fortælle, hvad vi gør, og hvorfor vi gør det. Mange bor på Holmsland, og vi kan være med til at vise, hvad der egentlig gemmer sig i jorden fra fortiden, understreger Torben Egeberg.

  • Tilmeld dig vores nyhedsbrev