Mød efteråret på Abelines Gaard – Redningsøvelse hver onsdag

Mød efteråret på Abelines Gaard – Redningsøvelse hver onsdag

Efteråret er kommet til Holmsland Klit hvor den gamle strandfogedgård Abelines Gaard ligger. Her kan hele familien træde tilbage i tiden og komme helt ned i gear. Her er der tid til at gå på opdagelse, til at undersøge de mange mærkelige rum og alkover, til at tage med på redningsøvelse hver onsdag og til at sætte sig til rette i de gamle stuer og nyde en kop kaffe.

Redningsøvelser for hele familien hver onsdag
Sømændene der sejlede langs Vestjyllands kyst kaldte stedet for Jernkysten. de vidste at de bløde bølger på et øjeblik blive mægtige kæmper, hvis eneste ønske var at trække hele skibe og deres besætninger med ned i dybet. Det var ikke kun sømændene der tog sig i agt, også de lokale på Holmsland Klit havde set det ske. Derfor oprettede man redningslaug og derfor har man altid afholdt redningsøvelser ved de danske redningsstationer.

Hver onsdag kan hele familien, på egen krop, opleve hvordan en redningsøvelse foregik i gamle dage. Når der afholdes redningsøvelse ved Abelines Gaard, hjælper vi hinanden med at sætte rebene op, så vi sammen kan redde store og små matroser i land.

Fra Strandfogedgård til Abelines Gaard
I dag hedder gården Abelines Gaard, men dengang gården stadig var en fungerende gård, inden Abeline overhovedet var flyttet ind på gården, var det en strandfogedgård, og Abelines svigerfar var strandfoged. Det var strandfogedens job at føre opsyn med – og foretage indberetning om strandinger og bjergninger på hans del af stranden. Det var også på strandfogedgårdene skibbrudne sømænd overnattede, når de var reddet i land.

Abelines Gaard husede blandt andet søfolkene fra det tyske skib Elisabeth Rickmers, der i 1894 strandede ved den del af kysten, der hørte til gården. Som en anden tidskapsel kan I i dag kan stadig finde spor fra den store stranding, se feks. om I kan finde skiltet og klokken fra det store skib.

Sæt jer til rette i de gamle stuer – kaffestuen er åben hver onsdag og søndag
Et af de steder, det er tydeligt, at de mange strandinger har præget den gamle gård er i det rum, der i dag fungerer som kaffestue. Her finder I også spor fra den store stranding. Det store bord og den imponerende lampe var begge ombord på Elisabeth Rickmers. Hver onsdag og søndag kan I sætte jer til rette i stuerne og nyd kaffe og kage.

Bagefter kan I lade jer friste i den hyggelige museumsbutik, hvor I finder nostagiske ting og sager fra en svunden tid. Der er gratis adgang i museumsbutikken, og alle køb støtter museets arbejde.

Praktisk
Åbningstider på Abelines Gaard
September og oktober: Alle dage 11-16

Entré: Voksne: 60 kr. Børn og unge under 18 år i følge med en voksen: gratis.
Adresse: Sdr. Klitvej 87, Haurvig, 6960 Hvide Sande

Redningsøvelse
Alle onsdage kl. 13

Adresse: Ved redningsstationen over for Abelines Gaard
Pris: Er inkluderet i entréenKaffestuen
Åben: onsdag & søndag kl. 13-15.45.

  • Tilmeld dig vores nyhedsbrev