BUNKERTUR VED HOUVIGFÆSTNINGEN

BUNKERTUR VED HOUVIGFÆSTNINGEN

Her kan du komme med på bunkertur og blive endnu klogere på de mange bunkere der stadig står ved vestkysten.

En tur på stranden om sommeren er for de fleste en dag hvor man nyder solen, stranden og vandet, men en tur på stranden ved Houvig er meget mere end det. For blandt klitter og badegæster rejser flere betonkæmper sig, og som et levn fra fortiden, fortæller de strandens mange gæster historien om Anden Verdenskrig og Danmarks besættelse.

Det var hovedsageligt meget unge og meget gamle soldater der skulle holde øje med tyskernes vigtige Atlantvold. Den Atlantvold der skulle strække sig fra Sydeuropa til Nordnorge og holde de allierede ude. Den Atlantvold der skulle fortælle omverdenen om Det Tredje Riges magt. Den Atlantvold der aldrig blev færdigbygget. Oplev resterne fra ikke så fjern fortid når Ringkøbing-Skjern Museum tager på bunkerture i foråret.

En lille landsby – en moderne radarstation
Når man går rundt blandt de mange bunkers ved Houvig går man rundt i en lille landsby, her har der både været købmand, læge og – kanoner! Betonerkæmperne ved stranden var en del af den tyske Atlantvold, den vold der skulle strække sig fra Sydeuropa til Nordnorge og holde de allierede ude. Og selvom Atlantvolden aldrig blev bygget færdig, fortæller de store bygninger stadig dens historie. Bunkerne var bevæbnet med ældgamle kanoner og befolket af tyskernes reserver i form af ældre mænd og helt unge drenge.
Som en skarp kontrast hertil stod Ringelnatter, Luftwaffes topmoderne antiluftskyts stilling.
Selvom både bunkers og Ringelnatter var en del af det tyske forsvar, var de to skarpt adskilt af pigtråd.

Vi går gennem det område hvor Houvig Fæstningen lå. Mange af bunkerne er stadig synlige, mens andre er mere eller mindre gemt i klitterne. Det er muligt at komme ind i nogle af bunkerne, så det kan være en god ide at medbringe en lommelygte.

Fortsæt fortællingen på Ringkøbing Museum
På Ringkøbing Museum kan I fordybe jer endnu mere i historien om Anden Verdenskrig og den betydning området omkring Ringkøbing Fjord fik. De to udstillinger “Flyvere i natten” og “Hvad bunkeren gemte” fortæller begge historien om krigen og om de skæbner der blev en del af den.
“Flyvere i natten” forklarer hvorfor tyskerne byggede antiluftskyts stilling Ringelnatter og fortæller historien om de 19 allierede fly, Ringelnatter skød ned. I den anden udstilling fortælles historien om de gemte og glemte bunkere. For i 2008 dukkede en stort set uberørt bunker op på stranden ved Houvig. Bunkeren var blevet efterladt i 1945 – og derefter sandet til. Interiøret var som da tyskerne havde forladt den. I dag er bunkeren rekonstrueret på Ringkøbing Museum, så I kan gå ind i den og blandt andet se en film om den, dengang 17-årige tyske soldat, Gerhard Saalfeld, der var udstationeret i denne bunker.

Praktisk information
Dato: Den  16. april, Dansk guide kl. 16.00-17.30.
Mødested: Houvig Strand P-plads, ca. 4 km nord for Søndervig. GPS: N: 56.1532. Ø: 8.1201
Pris: kr. 75,- for voksne, børn u. 18 år kr. 25,-
Billetter kan købes ved turstart, på Ringkøbing Museum eller Turistkontoret. Flere lokale sommerhus udlejningsbureauer sælger også billetter.
Selve turen er ca. 2.5 km og foregår i det kuperede klitlandskab.

  • Tilmeld dig vores nyhedsbrev