BUNKERTUR VED HOUVIGFÆSTNINGEN TORSDAG I VINTERFERIEN

BUNKERTUR VED HOUVIGFÆSTNINGEN TORSDAG I VINTERFERIEN

Torsdag i uge 7 kan du blive klogere på de mange bunkere der stadig står ved vestkysten, når vi tager på bunkertur.

De står som monumenter over en ikke så fjern fortid, bunkerne ved Houvig, de fortæller en historie, om savn, om alt for unge tyskere og alt for gamle tyskere der drog i krig, de fortæller om moderne teknologi, om bombetogter og om et besat Danmark. I uge 7 kan du tage hele familien med på bunkertur og høre mere om betonmonumenterne på stranden.

Ældgamle kanoner og en topmoderne radar
På bunkerturen hører I om, hvordan Houvig Fæstningen dækker over to forskellige dele af tyskernes forsvarsstrategi under Anden Verdenskrig. Bunkerne var en del af tyskernes Atlantvold, der var tænkt som et værn, der skulle strække sig fra Sydeuropa til Nordnorge – et værn mod en allieret invasion. Atlantvolden blev aldrig færdigbygget, men bunkerne ved Søndervig fortæller stadig dens historie.

Bunkerne var bevæbnet med ældgamle kanoner og befolket af tyskernes reserver i form af gamle mænd og unge drenge. Som en kontrast hertil var Ringelnatter, Luftwaffes topmoderne antiluftskyts stilling. Det var herfra der blev sendt ordrer til de tyske natjagere –  Ringelnatter har adskillige allierede fly på samvittigheden.

Vi går gennem det område hvor Houvig Fæstningen lå. Mange af bunkerne er stadig synlige, mens andre er mere eller mindre gemt i klitterne. Det er muligt at komme ind i nogle af bunkerne, så det kan være en god ide at medbringe en lommelygte

Bliv klogere på Ringkøbing Museum
Vil I gerne fordybe jer endnu mere i historien, så er det oplagt også at besøge Ringkøbing Museum, hvor der vises to udstillinger med udgangspunkt i Houvig Fæstningen. “Flyvere i natten” fortæller historien om de 19 allierede fly, Ringelnatter skød ned ved Ringkøbing Fjord under krigen.

I 2008 dukkede en stort set uberørt bunker fra Anden Verdenskrig op. Bunkeren var blevet efterladt i 1945 – og derefter sandet til. Interiør var som da tyskerne havde forladt den. I dag er bunkeren rekonstrueret på Ringkøbing Museum og i udstillingen “Hvad bunkeren gemte” kan I gå ind i den og bl.a. se en film om den, dengang 17-årige, Gerhard Saalfeld, der var udstationeret i den selvsamme bunker.

Praktisk information
Dato: Torsdag den 14. februar. Dansk guide kl. 16.00-17.30. Tysk guide kl. 13.30-15.00
Mødested: Houvig Strand P-plads, ca. 4 km nord for Søndervig. GPS: N: 56.1532. Ø: 8.1201
Pris: 75 kr. for voksne, børn u. 18 år: 25 kr.
Billetter kan købes ved turstart, på Ringkøbing Museum eller Turistkontoret.
Selve turen er ca. 2.5 km og foregår i det kuperede klitlandskab.

  • Tilmeld dig vores nyhedsbrev