Dato: 3. april 2019 | 13:00 - 3. april 2019 | 17:00

Indlæser Begivenheder

« All Begivenheder

  • Denne event er passeret.

Redningsøvelse som i gamle dage på Abelines gaard

3. april 2019 | 13:00 - 17:00

|Tilbagevendende Begivenhed (Se alle)

An event every week that begins at 1:00pm on onsdag, repeating until 30. October 2019

kr.50.

Hver onsdag kl. 13.00 åbner vi den gamle redningsstation, der ligger ved Abelines Gaard. Her kan hele familien blive reddet i land som i gamle dage – med svævebanen fra redningsstationen

Stormen slår mod skibets kant, regnen siler ned og kaptajnen gør alt hvad han kan for at holde skibet væk fra havets grund – men der er intet at gøre, skibet er stødt på grund! Regnen pisker ned på de skibbrudne, bølgerne er i oprør – de er overladt til deres skæbne…

Inde på land er en samling mænd i gang med at gøre klar, der er blevet telefoneret besked til strandfogedgården: et skib er stødt på grund! Alle mand gør klar, linen bliver skudt ud – og en efter en, får de reddet hele skibets besætning i land!
Nu kan hele familien, på egen krop, opleve hvordan en redningsaktion foregik i gamle dage.

Redningsstationen åbner
Ved Abelines Gaard ligger der en en redningsstation, den blev i gamle dage brugt til redningsøvelser, hvor lokale redningsfolk øvede sig til redningerne på havet. Ved at fæstne et reb i det strandede skibs mast, der på land var fastgjort til en skråbuk, kunne man fire en stol ud til skibet. Her kunne en af de strandede sømænd sætte sig i stolen og så kunne redningsholdet på land trække ham ind: én efter én! Museumsvært på Abelines Gaard, Lasse Justesen, fortæller at man har altid afholdt redningsøvelser ved de danske redningsstationer: “Fire gange om året mødte det lokale redningslaug op og testede deres færdigheder, så de vidste præcis hvad de skulle, når en stranding indtraf. Der skulle holdes styr på en masse tov, der alt sammen skulle sættes korrekt sammen!”
Når der afholdes redningsøvelse ved Abelines Gaard hjælper vi hinanden med at sætte rebene op, så vi sammen kan redde store og små, modige matroser i land.

Fra Strandfogedgård til Abelines Gaard
I dag kender vi gården ved den jyske vestkyst som Abelines Gaard, men inden da, inden Abeline overhovedet var flyttet ind på gården, var det en strandfogedgård og Abelines svigerfar var strandfoged. Det var strandfogedens job at sørge for at føre opsyn med – og foretage indberetning om strandinger og bjergninger på hans del af stranden. Det var også på strandfogedgårdene at skibbrudene overnattede når de var reddet i land. Abelines Gaard husede blandt andet søfolkene fra det tyske skib Elisabeth Rickmers,der i 1894 strandede ved den del af kysten der hørte til gården. I dag kan man stadig finde spor fra den store stranding, se fx. om I kan finde navneskiltet fra det store skib!

Kage i kaffestuen
I Abelines gamle stuer kan I nyde en kop kaffe og et stykke kage, når kaffestuen holder åbent hver onsdag fra kl. 13-16.

Rundvisning på Abelines Gaard
Hver søndag og onsdag kan I komme med på rundvisning på Abelines Gaard, her hører I om klitgårdens historie, om Abeline og om hvordan hun klarede livet på gården efter hun meget tidligt blev enke. Rundvisningen begynder kl. 12.00 på dansk og kl. 12.30 på engelsk.

Alle onsdage:  kl. 13.00
Adresse: Sdr. Klitvej 87, 6960 Hvide Sande – ved redningsstationen
Entre: Voksne: 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis ifølge med voksne

Detaljer

Dato:
3. april 2019
Tidspunkt:
13:00 - 17:00
Pris:
kr.50.
Begivenhed Category:

Sted

Arrangør

Ringkøbing-Skjern Museum
Telefon:
+45 24 49 08 93
E-mail:
info@historieguidensoendervig.dk
Hjemmeside:
http://www.historieguidensoendervig.dk/houvig
  • Tilmeld dig vores nyhedsbrev